Druhá meditace o rozdělení Československa


Roman Joch *1971, český liberálně konzervativní myslitel a politik, v 90. letech minulého století pracoval v Občanském institutu, jehož ředitelem se stal v roce 2003, byl členem ODA a později Konzervativní strany, v roce 2010 se stal poradcem Petra Nečase. Z místa byl v roce 2012 odvolán, je autorem knih Americká zahraniční politika a role USA ve světě (2000), Američtí státníci ve dvacátém století (2001), Proč právě Irák (2003), Frank S. Mayer: Vzpoura proti revoluci dvacátého století (2003), Intelektuál ve veřejném prostoru (2012), Ne, pane premiére (2013).
Stáhnout dialog:

Jak důležité jsou události před 25 lety?

Dialog byl nahrán v pondělí 8. ledna 2018 v odpoledne v prostorách CEVRO institutu, Jungmannova 17, Praha 1, Nové Město.

Představitelé rozdělení Slovenska

Kdo byl duchovní otec rozpadu a kdo reální aktéři na Slovensku? Kdo způsobil divergenci na národní úrovni, která nakonec přešla v konvergenci na evropské úrovni, byť si Slováci museli zakusit cestu na Východ?

Představitelé rozdělení České republiky

Jak to bylo na české straně? Jaký význam měl Václava Klause, případně Petr Pithart? Kdo další měl zásluhy na sametovém rozvodu?

Referendum o rozdělení?

Co říci o institutu demokracie, který se nabízel. Byl důležitý?

Ohlédnutí za rozdělení

Nebylo rozdělením mistrovským kouskem? Nebyl to dar nám občanům? Co by přineslo těsnější soužití?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..