Trumpova politika očima Romana Jocha – II. část


Roman Joch *1971, český liberálně konzervativní myslitel a politik, v 90. letech minulého století pracoval v Občanském institutu, jehož ředitelem se stal v roce 2003, byl členem ODA a později Konzervativní strany, v roce 2010 se stal poradcem Petra Nečase. Z místa byl v roce 2012 odvolán, je autorem knih Americká zahraniční politika a role USA ve světě (2000), Američtí státníci ve dvacátém století (2001), Proč právě Irák (2003), Frank S. Mayer: Vzpoura proti revoluci dvacátého století (2003), Intelektuál ve veřejném prostoru (2012), Ne, pane premiére (2013).
Stáhnout dialog:

Druhá část dialogů nad možnými politikami byla hrána ve středu 21. prosince 2016 v dopoledne v prostorách CEVRO institutu, Jungmannova 17, Praha 1, Nové Město.

Donald Trump a Ekologie

Během kampaně zdůraznil, že má zájem těžit ropu, uhlí, na základě čehož můžeme soudit, že je méně environmentálně uvědomělý. Je zde též aspekt nezávislosti, ale i snížení cen ropy na světových trzích. Do čela agentury pro ochranu životního prostředí Trump jmenoval kritika této agentury a nepopírá globální oteplování. Během Obamovy vlády se USA staly vývozcem energetických surovin jako břidličný plyn. Je otázka, co udělá Trumpova politika s veřejnou dopravou – USA jsou závislí na automobilech.

Donald Trump a Ekonomika

Pro formulaci hospodářských Trump se obklopil lidmi z byznysu, kteří ve firmách zastávali vysoké posty. Důležitým bodem v programu je snížení korporátní daně. Ta by měla přilákat americké firmy zpět do vlasti, aby tam danily. Trump se představil jako protekcionistický politik.

Donald Trump a instituce   

Stabilita státu je podstatná pro kontinuitu. Očekává se, že během Trumpova období dojde k výměně například na postu FED paní Janet Yellenová – a to v souvislosti s uvolněnou monetární politikou. Mnohé politiky, které zavedl pan Obama, budou korigovány jako například Obamacare.

Donald Trump a islamisté

Otázka boje proti islamismu bude zásadní – můžeme čekat větší ostrost. Nominovaný zástupce USA v Izraeli bude stoupencem rozšiřování židovských osad. Trump je podporován v arabském světě i přes svou negativní rétoriku. Sunnitští islámští vládci si slibují větší tlak na Irán v kontextu jaderného programu. Je také otázka opětovného vyjednání dohody s Iránem.

III. část dialogů dr. Jocha o politice pana Trumpa bude publikována během lednového týdne. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..