České myšlení o Evropě s Petrem Hlaváčkem – I. část


*1974, je český historik, filosof a editor, docent českých dějin Univerzity Karlovy, jako koordinátor a vědecký pracovník vede Collegium Europaeum, společné badatelské pracoviště FF UK a Filosofického ústavu AV ČR; mimo jiné je autorem či editorem těchto publikací: Die böhmischen Franziskaner im ausgehenden Mittelalter (2011), (In)tolerance in European History (2011), Intelektuál ve veřejném prostoru (2012), České vize Evropy? (2014), Evropa!!? (2014), Kacířská univerzita (2014), Čtrnáct svatých Pomocníků (2014) nebo Mitteleuropa? Zwischen Realität, Chimäre und Konzept (2015), Západ, nebo Východ (2016)
Stáhnout dialog:

S docentem Petrem Hlaváčkem jsme připravili několikadílné pásmo o Evropě a českém myšlení.

Dialog byl natočen ve čtvrtek 19. ledna 2017 centru Collegium Europaeum v Jindřišské 27, Praha 1, Nové Město.

Úvod k tématu o Evropě

Petr Hlaváček vybral do knihy Západ, nebo Východ?, která vyšla v roce 2016, několik desítek esejů českých intelektuálů. Jde o práci, které vznikaly v letech 1918 – 1948. Šlo potvrzení českého sebevědomí a politiky bez „fňukání“.

Jindřich Kohn

Byl právník, ale i filozof a náboženský myslitel. Byl součástí českého panevropského hnutí a jeho židovský původ jej vybízel k úvahám o důležité, sjednocující roli tohoto národa. To například ukazoval i na Pavlovi z Tarsu …

Rudolf Hotowetz

Jedním ze „zapomenutých“ liberálně orientovaných ekonomů. Byl jedním z důležitých mužů Živnobanky, ale ve dvacátých letech zastával post ministra obchodu a živností. Své úvahy směroval k otázkám trhu – byl proti tehdejšímu protekcionismu a pro utvoření jednotného trhu a mezinárodní spolupráci mezi evropskými státy …

Václav Schuster

Byl to právník, politik. Počátkem 20. století byl poslancem v českém zemském sněmu, tak Československu. Svými opatřeními ovlivnil českou hospodářskou politiku. Také byl předsedou Všeobecné bankovní jednoty. Též působil v Národohospodářském ústavu. Zdůrazňoval kooperaci, boj proti protekcionismu.  Volal též pro kontinentálním regionalismu. Budoucnost Evropy viděl v propojení se a utvoření hospodářských jednotek na kontinentu – a to v rámci svazu národů.

Doufáme, že seriál bude pokračovat každý měsíc a probereme myšlení našich prvorepublikových intelektuálů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..