O Chartě 77 se starostou Ladislavem Langrem


Ladislav Langr *1959, novinář a starosta lázeňského města Poděbrady od roku 2010 do roku 2018, celý svůj život prožil jako novinář v různých redakcích, od roku 1988 do roku 1992 působil i jako pedagog na UK.
Stáhnout dialog:

Nabízíme pohled na výročí Charty 77 očima regionálního politika, v němž i prozrazuje limity účasti.

Dialog byl natočen v pátek 20. ledna 2017 v dopoledních hodinách v pracovně na radnici Náměstí Jiřího z Poděbrad 4, Poděbrady.

Vznik Charty 77

V období vzniku mi „táhlo“ na osmnáctý rok a o jejích signatářích jsem nevěděl. V mých očích to byli „ztroskotanci“ a „zrádci“. Někteří tvrdili, že Charta byla jako zápas Sparty a Slávie. Všichni jsme se na to dívali, fandili jsme tomu, ale nezapojili jsme se.  Propaganda strany to rozcupovala, a proto se o tom lidé dozvěděli.

Ideové impulsy Charty 77

Helsinský proces byl důležitý impuls, aby Charta vznikla. Byla tam snaha o pootevření „železné opony“. Dalším byla kvalita vládnutí, která akcentovala lež. Nesmíme zapomínat na procesy s undergroundovými kapelami jako jsou The Plastic People of the Universe.

Obsah Charty 77

Neřekl bych, že jde o výjimečný text, protože neříká nic zásadního. Má zájem popsat realitu, je praktický, ale nemá filozofickou hodnotu.

Lidé a Charta 77

Lidé se řídili heslem: „v jednotě je síla“. Byla snaha pojmenovat stav a přispět ke změně. Katolík byl schopen sedět s ortodoxním komunistou, bývalý svazák s bývalým skautem …

Komunikace v Chartě 77

V minulém režimu jsme nebyli pod takovým dohledem kamer jako dnes. Dával jsem si pozor, s kým se stýkám, zdali mě někdo nesleduje … Nechybí nám tato komunikace dnes?

Dialog s totalitním režimem a Charta 77

Je to možné a ukázka je například dnes na Kubě. Lidé, kteří nekompromisně trvají na svých postulátech, ti jsou vnímáni jako negativní, blázni, což je vyřazuje z většinové společnosti …

Anticharta a Charta 77

Lidé to podepisovali, jelikož si chtěli zajistit svou pozici na výsluní a druzí to podepisovali ze strachu.

Změna režimu v roce 1989 a Charta 77

Chartisté byli důležitou podmínkou změny režimu. Netvrdím však, že nezbytnou, poněvadž režim by se nerozpadl, kdyby se nerozpadla celá socialistická soustava.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..