Velikonoce očima Romana Jocha


Roman Joch *1971, český liberálně konzervativní myslitel a politik, v 90. letech minulého století pracoval v Občanském institutu, jehož ředitelem se stal v roce 2003, byl členem ODA a později Konzervativní strany, v roce 2010 se stal poradcem Petra Nečase. Z místa byl v roce 2012 odvolán, je autorem knih Americká zahraniční politika a role USA ve světě (2000), Američtí státníci ve dvacátém století (2001), Proč právě Irák (2003), Frank S. Mayer: Vzpoura proti revoluci dvacátého století (2003), Intelektuál ve veřejném prostoru (2012), Ne, pane premiére (2013).
Stáhnout dialog:

Roman Joch je konvertitou a nabízí osobitý pohled na nejdůležitější svátky v roce – Velikonoce a zároveň se omlouvá za omyly, k nimž došlo.

Dialog byl nahrán na Škaredou středu 12. dubna 2017 v odpoledne v prostorách CEVRO institutu, Jungmannova 17, Praha 1, Nové Město.

Co jsou Velikonoce pro Romana Jocha

Jakým Jak na něj při setkání působil? Vnímal jej jako laskavého člověka, jenž se nemusí prosazovat? Jak se projevoval pan kardinál jako politický člověk?

Proč slavit Velikonoce

Rozdíl křesťanů a židů …

Velikonoční děje

Co se stalo o Květné neděli? Jak můžeme uvažovat o davu, který jej vítal? Co se stalo na Zelený čtvrtek? Jaké postavy jsou zásadní pro samotný velikonoční příběh?

Co se stalo na Velký pátek? Jakou roli měl Pilát? Jakou velerada? Jakou učedníci? Co říká velkopáteční drama filozofickému myšlení? Není to již cesta k postmoderně?

Jaká byla jeho cesta na Golgotu? S kým se potkal? Kdo mu pomáhal? Vedle koho umíral?

Co se děje po jeho smrti? Bylo jeho tělo ukradeno? Dále: vystoupil k otci? Proč jej učedníci nepoznali? Jakou roli měly ženy?

Impulsy Velikonoc

S čím se o velikonocích setkáváme? S poslušností vůči Otci? Zradou? Utrpením? Vzkříšením?

Velikonoční příběh a kultura

Jak se zapsal velikonoční příběh do kulturního dědictví Evropy a světa?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..