České myšlení o Evropě s Petrem Hlaváčkem – II. část


*1974, je český historik, filosof a editor, docent českých dějin Univerzity Karlovy, jako koordinátor a vědecký pracovník vede Collegium Europaeum, společné badatelské pracoviště FF UK a Filosofického ústavu AV ČR; mimo jiné je autorem či editorem těchto publikací: Die böhmischen Franziskaner im ausgehenden Mittelalter (2011), (In)tolerance in European History (2011), Intelektuál ve veřejném prostoru (2012), České vize Evropy? (2014), Evropa!!? (2014), Kacířská univerzita (2014), Čtrnáct svatých Pomocníků (2014) nebo Mitteleuropa? Zwischen Realität, Chimäre und Konzept (2015), Západ, nebo Východ (2016)
Stáhnout dialog:

Již podruhé docent Petr Hlaváček hovoří o českých myslitelích, kteří se svým dílem vztahují k Evropě.

Dialog byl natočen ve středu 5. dubna 2017 centru Collegium Europaeum v Jindřišské 27, Praha 1, Nové Město.

Petr Hlaváček vybral do knihy Západ, nebo Východ?, která vyšla v roce 2016, několik desítek esejů českých intelektuálů. Jde o práci, které vznikaly v letech 1918 – 1948. Šlo potvrzení českého sebevědomí a politiky bez „fňukání“.

Tomáš Masaryk

Jak přistupovat k myšlení o Evropě u našeho prvního prezidenta? Co nám může říci jeho myšlení? Jaké části k nám mohou nejvíce promlouvat, jaké jsou inspirativní, když jsou staré již více jak 100 let? Jisté je, že zaznamenal českou společnost v pohybu a sám se na něm významnou měrou podílel …

I. část

II. část

Edvard Beneš

Druhý prezident a pomocník Tomáše Masaryka, který sdílel v otázkách společnosti také evoluční rozvoj. Byl tím, který intenzivně komunikoval s evropskými státy a přichází do úřadu v době, kdy Evropa zažívá krizové momenty. Populismus a totalitní ideologie však obcházela Evropou.

I. část

II. část

Další osobnosti českého myšlení, jejichž myšlení se vztahuje k Evropě, bude publikováno do dvou měsíců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..