Pár poznámek Romana Jocha k panu prezidentovi – I. část


Roman Joch *1971, český liberálně konzervativní myslitel a politik, v 90. letech minulého století pracoval v Občanském institutu, jehož ředitelem se stal v roce 2003, byl členem ODA a později Konzervativní strany, v roce 2010 se stal poradcem Petra Nečase. Z místa byl v roce 2012 odvolán, je autorem knih Americká zahraniční politika a role USA ve světě (2000), Američtí státníci ve dvacátém století (2001), Proč právě Irák (2003), Frank S. Mayer: Vzpoura proti revoluci dvacátého století (2003), Intelektuál ve veřejném prostoru (2012), Ne, pane premiére (2013).
Stáhnout dialog:

Přinášíme I. část poznámek Romana Jocha ke společenskému tématu jednání prezidenta Miloše Zemana a jeho příčinách a dopadech na společnost, hospodářství, ale i na zahraniční politiku, aniž bychom věděli, že počátkem května 2017 vypukne politická krize.

Dialog byl nahrán ve středu 15. března 2017 v odpoledne v prostorách CEVRO institutu, Jungmannova 17, Praha 1, Nové Město.

Úvod do problému

Miloš Zeman se rozhodl opětovně kandidovat na prezidenta. Neměli bychom k tomu přistupovat s humorem? Koho má Miloš Zeman, když César měl svého Bruta a Karel I. Stuart měl svého Cromwella? Vážně: bude přijatelný – a když ano, pro koho? Zastavme se též, jak byla vyhlášena opětovná kandidatura? Jistě je zajímavé, kým se Miloš Zeman obklopuje, a prospívají tito lidé naší vlasti?

Život a dílo Miloše Zemana  

Kdo je Miloš Zeman? Projděme si jeho život. Víme, že tento prognostik, ekonom se nebál se totalitního režimu a hned se zapojil do dění v roce 1989 a silně zapsal do formování politiky po roce 1989. Málo či mnoho pro centristického liberála, který v devadesátých letech oživil sociální demokracii, která nebyla dominantní levicovou stranou?

Vlastnosti Miloše Zemana  

Jaké jsou jeho slabé a silné stránky této narcistní osoby? Jaké jsou příležitosti a hrozby, když tento člověk působí ve funkci prezidenta?

Miloš Zeman demokratem?  

Je pan prezident demokratem Masarykova typu a případně, jak se od něj odchyluje? Je vůbec hoden, aby byl tak nazýván? Dopustil by se opravdový a charakterní člověk sporu o věty, které údajně napsal demokrat a novinář Ferdinand Peroutka? Suďte sami …

Během týdne přineseme další poznámky dr. Jocha k našemu prezidentovi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..