Etuda o daru přirozenosti a ochotě být sám sebou


1939, katolický duchovní, od roku 1993 vedl 23 let plzeňskou diecézi, po roce 2016 se věnuje tamní charitě, podporuje a je aktivní ve skautském hnutí, jeho heslem: Uvěřili jsme v lásku 1 Janův 4,16
Stáhnout dialog:

František Radkovský, matematik a kněz mluví o přirozenosti a ochotě být sám sebou. Jak k přirozenosti přistupuje ten, který většinu svého života prožil ve 20. století? Dle něj jsme kamínkem ve velké mozaice a měli se snažit naplňovat záměr, který s námi Bůh má. Lze přirozenost postavit na roveň přirozenost a ochotu být sám sebou? Ano, ovšem je to naplňování božího záměru toho konkrétního člověka. Odchýlíme-li se od toho, můžeme se vydat cestou svévole, která může ničit lidský potenciál.

Dialog nahrán v listopadu 2018 ve Františkánském klášteře v Plzni 

Dar přirozenosti a ochota být sám sebou  

Přirozenost by měla být součástí života, avšak vlivem prostředí, v němž žijeme tomu, tak nemusí být. Zdali tomu jest, či ne závisí na nás na ochotě žít z vlastního pramene, jak na to upozornil například český myslitel Jan Patočka. Nezapomínejme, přicházíme na tento svět jako originál a bylo by škoda, abychom odcházeli jako kopie.

S mapováním darů s panem biskupem  Františkem Radkovským pokračujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..