Trumpova politika očima Romana Jocha – III. část


Roman Joch *1971, český liberálně konzervativní myslitel a politik, v 90. letech minulého století pracoval v Občanském institutu, jehož ředitelem se stal v roce 2003, byl členem ODA a později Konzervativní strany, v roce 2010 se stal poradcem Petra Nečase. Z místa byl v roce 2012 odvolán, je autorem knih Americká zahraniční politika a role USA ve světě (2000), Američtí státníci ve dvacátém století (2001), Proč právě Irák (2003), Frank S. Mayer: Vzpoura proti revoluci dvacátého století (2003), Intelektuál ve veřejném prostoru (2012), Ne, pane premiére (2013).
Stáhnout dialog:

V III. závěrečné části nabízí pan Joch k diskusi čtyři oblasti, v nichž se projeví funkce prezidenta D. Trumpa.

Třetí část dialogů nad možnými politikami byla hrána ve středu 21. prosince 2016 v dopoledne v prostorách CEVRO institutu, Jungmannova 17, Praha 1, Nové Město.

Trump a obchodní dohody

Protekcionismus je škodlivý, protože snižuje obchod mezi nimi – tím pádem produkci bohatství. Jedinou zemí, kde je dobré uplatnit protekcionismus je Čína – to kvůli standardům práce ve srovnání s vyspělým světem, ale i významu státu. Protekcionismus nabídne možnost vnitřní změny. I pro Českou republiku je v USA výzva v obchodu, nebude-li si chráněn – a to v průmyslu textilním, sklářském, farmaceutickém …

Trump a věda

Častokrát je slyšet hlasy z obou stran, že jsou protivědecké. Environmentalisté a demokraté obviňují republikány, že jsou protivědečtí, protože mají pochybnosti o lidmi způsobeném globálním oteplování. Republikáni kritizují demokraty, že mají protivědeckou fobii z GMO.

Trump a antidiskriminační legislativa 

Antidiskriminační legislativa na ochranu menšin je rozsáhlá. Další není nutná. USA jsou vyspělou zemí, která nemá výraznou mateřskou dovolenou – je čas změny.

Trump a zdi

Jedním z hlavních bodů volebního programu bylo též postavení zdi na jižní hranici USA a Mexika ilegálních imigrantů. V USA jich je asi 14 milionů, z toho dospělých 11 milionů. Svůj postoj modifikoval: některým umožní vstup do USA.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..