Daně a jejich kontexty s Romanem Jochem


Roman Joch *1971, český liberálně konzervativní myslitel a politik, v 90. letech minulého století pracoval v Občanském institutu, jehož ředitelem se stal v roce 2003, byl členem ODA a později Konzervativní strany, v roce 2010 se stal poradcem Petra Nečase. Z místa byl v roce 2012 odvolán, je autorem knih Americká zahraniční politika a role USA ve světě (2000), Američtí státníci ve dvacátém století (2001), Proč právě Irák (2003), Frank S. Mayer: Vzpoura proti revoluci dvacátého století (2003), Intelektuál ve veřejném prostoru (2012), Ne, pane premiére (2013).
Stáhnout dialog:

Přinášíme Vám kritický pohled Romana Jocha na význam daní. Není to pouze politické téma …

Dialog byl nahrán ve čtvrtek 6. dubna 2017 v odpoledne v prostorách CEVRO institutu, Jungmannova 17, Praha 1, Nové Město.

Uvedení do problematiky

Co pro nás daně znamenají? Jsou daní, kterou musíme platit za civilizaci?

Rozměry daní

Hovoříme-li o daních, zeptejme se jak se vztahují k celku a jaký mají rozměr ontologický, politickém, etickém, estetickém …  Prozkoumání funkcí daní je důležité pro jejich funkci. Ne nadarmo se říká, že jistá je smrt a daně. S dr. Jochem můžeme tvrdit: daně jsou zhmotnění práce do konkrétní částky. Je tomu opravdu? Poslechněte si …

Daně a Adam Smith

Není náhodou vhodné dát slovo otci klasické ekonomie a zasadit je do kontextu 21. století? Formuluje čtyři zásady a dodržují se? Sluší se připomenout, že stát v jeho době byl malý. Liberál jen může vyjádřit lítost, že doba se tak dramaticky proměnila …

Daně v České republice

Jaké jsou daně v naší vlasti? Jsou dostatečné a jak se vztahují k doporučení například A. Smitha?

Daňové přiznání

Co je pro člověka daňové přiznání? Jak se vyplňuje? Není vlastně cestou k odcizení?

Děkujeme Vám za podněty k prezentovaným tématům …

3 thoughts on “Daně a jejich kontexty s Romanem Jochem”

  1. Já bych si dovolil problematiku daní v ČR upřesnit. Sociální pojištění je daní z 90 %. Zbývajících 10 % je skutečné nemocenské pojištění (neplést se zdravotním pojištěním). Zdravotní pojištění je daní z 80 %, protože jen 20 % z odvedeného „pojištění“ je využito přímo ve prospěch plátců pojištění. Více v přednášce: Sociálně ekonomická hlediska podpory rodin“.
    Dostupné na adrese: http://slideplayer.cz/slide/2628016/

    1. Dobrý den Vám přeji, pane Patta,

      děkuji Vám za odkaz a podnětné psaní. Využijeme v naší činnosti.

      S pozdravem

      Martin Soldát

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..