Dar otevírá možnost kráčet po nových cestách


Jaroslav Hrabák *1981, český mikrobiolog, vystudoval biomechaniku a lékařské inženýrství na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni, následně pokračoval v Ph.D. studiu lékařské mikrobiologie na Lékařské fakultě UK v Plzni, na své alma mater přednáší mikrobiologii, do současné doby publikoval 30 prací v odborných časopisech s impakt faktorem, v roce 2014 byl habilitován na 1. lékařské fakultě UK docentem lékařské mikrobiologie, v listopadu 2014 se stal manažerem nově otevřeného Biomedicínského centra Lékařské fakulty UK v Plzni. V roce 2015 získal za přínos svému oboru Cenu Neuron pro mladé vědce.
Stáhnout dialog:

Respekt je jednou z cest pochopení daru …

Dialog byl nahrán 5. září 2017 v knihovně Filosofického ústavu Jilská 1, Praha 1, Staré Město.

Dar utváření společenství   

Marcel Mauss tvrdí, že dar utváří společenství, avšak mezi námi jsou i ti, kteří mají schopnost jej formovat do podoby, kdy je využíván potenciál lidí. Docent Jaroslav Hrabák má zkušenost se včelstvem – jak tam vzniká a zachovává se společenství? Jaké prakticky včely uplatňují?

Dar financí  

Jaký význam mají v katalogu darů peníze? Jsou univerzálním jazykem … Jak se pak prostřednictvím nich přibližovat k darům vznešenějším?

Dar kapitálu

Jsou lidé, kteří vlastní kapitál, zavázáni společnosti? Očekává společnost jejich účast ve veřejném prostoru? Podívejme se na Josefa Hlávku, jenž žil v 19. století a zanechal velké dílo, které slouží do současnosti.

V dohledné době bude publikována třetí část dialogu s Jaroslavem Hrabákem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..