100 let Československa – jedno výročí, možnost k pozoruhodným bilancím i formulaci programu – I. část


Roman Joch *1971, český liberálně konzervativní myslitel a politik, v 90. letech minulého století pracoval v Občanském institutu, jehož ředitelem se stal v roce 2003, byl členem ODA a později Konzervativní strany, v roce 2010 se stal poradcem Petra Nečase. Z místa byl v roce 2012 odvolán, je autorem knih Americká zahraniční politika a role USA ve světě (2000), Američtí státníci ve dvacátém století (2001), Proč právě Irák (2003), Frank S. Mayer: Vzpoura proti revoluci dvacátého století (2003), Intelektuál ve veřejném prostoru (2012), Ne, pane premiére (2013).
Stáhnout dialog:

100 let – málo, či mnoho v dějinách země?  

Dialog byl nahrán v II. polovině září 2018 v odpoledne v prostorách CEVRO institutu, Jungmannova 17, Praha 1, Nové Město.

100. výročí – úvod

Jak slaví narozeniny člověk a jak slaví narozeniny národ – země? Co vlastně znamená oslavovat?

Jak slavit důležité výročí?

Co během oslav zdůraznit? Měly by být patetické, nebo spíše ocenit výkony našich představitelů?

Program národa

Masaryk, když vstupoval do politiky, zdůrazňoval důležitost programu. Máme jej? Případně: jak s národním programem nakládáme? Nezapomínejme – Československo vzniklo na šlechetných idejích. Co mít v národním programu? Spravedlnost, prozíravost. Jak je to s pravdou, k níž se hlásili velcí představitelé našeho národa?

Statečnost

Není ve slovech, ale v činech. Podívejme se na legionáře, ale i válečné letce, kteří bojovali v RAF. Není nutné velké statečnosti. Může být i malá, občanská. Nebudu kolaborovat se zlem.

Čestnost

Známe ještě toto slovo? Víme, že v minulosti bylo užívané? Proč se vytrácí z veřejného prostoru? Proč je archaické?

Věčnost

Jistě těžké slovo pro uchopení. Masaryk prosazoval život, činy pod zorným úhlem věčnosti. Mohou s konceptem věčnosti souhlasit i lidé sekulární?

V dalším setkání téma oslav dokončíme – a to významem realistického pohledu, důležitosti vztahu k vlasti, ale i srovnáním oslav 1928 – 2018?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..