Meditace o daru času – I. část


Michael Hauser*1972, český filosof, působí na Pedagogické fakultě UK a ve Filosofickém ústavu AV ČR. Založil Socialistický kruh (SOK), vydal knihy Doba přechodu (2021), Cesty z postmodernismu (2012), Prolegomena k filosofii současnosti (2007), Humanismus nestačí (rozhovor se Slavojem Žižkem) (2008), aj.
Stáhnout dialog:

Čas je společně s prostorem zásadní pro rozvrh lidského jednání a tedy i pro uchopení lidské svobody. Uvažujme s Michaelem Hauserem o něm jako daru a zjistíme, jak málo samotný „fenomén času“ vnímáme, promýšlíme. Prostě „je“ a musíme se s ním vypořádat. Ostatně cosi v této intenci pronášel i sv. Augustin, když tvrdil ve svých Vyznání: „Přestože čas nedokážeme vymezit, měříme jej.“

Dialog byl natočen během února 2019 v prostorách kabinetu Katedry občanské výchovy a filozofie Pedagogické fakulty UK v centru Prahy 

Dar času – úvod

Jak vniká povědomí o čase? Jak naše poznání o čase obohatil Immanuel Kant, jenž ve filozofii provedl zásadní revoluci? Co si z jeho poznání můžeme odnést pro prožívání reality a zkvalitnění našeho života?

Čas jako konvence

Můžeme nahlížet na čas jako na pouhou konvenci, nebo je čímsi vyšším? Co nám čas umožňuje jak působí na ekonomické, sociální řády, které si lidé utváří? Jak přistupujeme k rozdělování času?

Dialog o daru času a jeho vnímání bude s Michaelem Hauserem pokračovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..