Drobné audity naší přítomnosti v Evropě – VII. – Vzdělání a budoucí Češi


Roman Joch *1971, český liberálně konzervativní myslitel a politik, v 90. letech minulého století pracoval v Občanském institutu, jehož ředitelem se stal v roce 2003, byl členem ODA a později Konzervativní strany, v roce 2010 se stal poradcem Petra Nečase. Z místa byl v roce 2012 odvolán, je autorem knih Americká zahraniční politika a role USA ve světě (2000), Američtí státníci ve dvacátém století (2001), Proč právě Irák (2003), Frank S. Mayer: Vzpoura proti revoluci dvacátého století (2003), Intelektuál ve veřejném prostoru (2012), Ne, pane premiére (2013).
Stáhnout dialog:

Přinášíme poslední – VII. Audit naší svobodné cesty k sobě, ale i do Evropy. S doktorem Romanem Jochem hovoříme o českém školství – s důrazem na vysoké školství a také se tážeme, kdo by mohl být českou elitou?  

Dialog byl nahrán na podzim 2018 v prostorách CEVRO institutu, Jungmannova 17, Praha 1, Nové Město.

Vzdělanost Čechů 

Národ bez vzdělání těžko obstojí v mezinárodní konkurenci. Co děláme v této oblasti? V počátcích Československa bylo pouze několik univerzit, jeho úroveň byla v oblasti přírodních věd – matematice na slušné úrovni. Vzdělání bylo pouze pro úzkou část populace, avšak vysokoškolské vzdělání je možná zbytečně vyžadováno, ba Česká republika trpí „posedlostí“, což může snižovat jeho kvalitu. Proč pro nás začíná platit, že člověk bez vysokoškolského vzdělání jakoby nebyl člověkem? Jaký význam mají soukromé vysoké školy?

Česká elita a její budoucnost

Žijeme v době globalizace a do České republiky přichází příslušníci jiných národů. Je proto dobré se tázat, kdo bude utvářet českou elitu?

Děkujeme, že jste audity dr. Jocha sledovali.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..