Třetí meditace o darech v našich životech


Jan Pirk *1948, přední český kardiochirurg působící v Institutu klinické a experimentální medicíny Praha. Garant oboru medicína Nadačním fondu Neuron
Stáhnout dialog:

Opět nahlédněme do skrytých darů našeho běžného života. Profesor Jan Pirk nám v této cestě napomáhá.

Dialog byl natočen ve čtvrtek 26. října 2017 odpoledne v pracovně Jana Pirka, IKEM, Vídeňská 1958 / 9, Praha 4 – Krč.

Dar utváření společenství

Je pozice lídra, který spojuje lidi, specifickým darem? Jaké kvality musí mít člověk? Co si můžeme vzít z minulého režimu? Profesor Pirk pomáhá utvářet společenství IKEMU více jak dvacet let a IKEM je právem prestižní lékařské centrum. Dle prof. Pirka v týmu nesmí být samá „áčka“ – lidé, kteří mají nápady, ale i „béčka“ – ti, kteří pomáhají nápady realizovat. Právě to je to nejtěžší. Měla by tam být jak touha, pak i respekt k překonání stavu. Ti, kteří toto pochopí, posouvají svět dál.

Dar naslouchání 

Pro mnohé – čím dál tím důležitější slovo v mezilidské komunikaci. Kdo naslouchá, začnou se na něj obracet lidi s osobními problémy – a vy jim můžete pomoci. Naslouchání spočívá i v tom, že člověk ví, kdo má například v týmu narozeniny. Díky naslouchání zjišťujeme, že nejsme pouze číslem v kartotéce. Pozor, pamatujme, že naslouchání není donášení šéfovi!

Dar práce

Můžeme práci považovat za dar? Nelze přece nepracovat. Jaké jsou podmínky daru? Práce, která se dělá ráda, a proto se dělá dobře, je prospěšná. Ne každý se hodí na primáře, ale může odpovědně vykonávat slušnou práci. Kdo daruje a kdo je darovaný? Nezapomínejme: Bez práce nejsou koláče!

Dialog o daru s profesorem Pirkem pokračuje …  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..