Výročí osmdesát let okupace českých zemí


Roman Joch *1971, český liberálně konzervativní myslitel a politik, v 90. letech minulého století pracoval v Občanském institutu, jehož ředitelem se stal v roce 2003, byl členem ODA a později Konzervativní strany, v roce 2010 se stal poradcem Petra Nečase. Z místa byl v roce 2012 odvolán, je autorem knih Americká zahraniční politika a role USA ve světě (2000), Američtí státníci ve dvacátém století (2001), Proč právě Irák (2003), Frank S. Mayer: Vzpoura proti revoluci dvacátého století (2003), Intelektuál ve veřejném prostoru (2012), Ne, pane premiére (2013).
Stáhnout dialog:

Máme-li zájem se vypořádávat se současnými společenskými neduhy, či je alespoň mírnit, je důležité se zabývat i historií, která nám nabídne odstup od velké zanícenosti současností. Příležitostí k tomu bylo i výročí 80 let od okupace českých zemí. Roman Joch nabízí střízlivý kontextuální pohled.

Dialog byl nahrán na v polovině března 2019 v prostorách CEVRO institutu, Jungmannova 17, Praha 1, Nové Město.

Okupace – drobné preludium

Co byla okupace Československa z historického hlediska, ale i z pohledu Evropy? Jakou roli sehrály ideologie – nacistická? Jakou roli hrála Mnichovská deklarace? Nebyli ti, kteří reprezentovali demokratické národy, odsouzeni k hanbě? Co okupace znamenala pro české politiky – například Emila Háchu aj.?

Nutnost okupace?

Byla zde alternativa, pokud Německo expandovalo?

Reakce českého národa

Co znamenala okupace pro český národ? Ponížení? Poklonění se těm, z nichž někteří jej plánovali vyhubit?

Reakce německé menšiny

Co znamenala okupace pro německou menšinu? Chtěli do tzv. třetí říše? Byli zde utlačováni?   

Budoucnost vztahů

Jak posilovat mezinárodní společenství, aby se podobné akce v Evropě neohrávaly? Není klíč ukryt síle samotného člověka, z něhož okolí dělá agresora?

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..