Diskuse o nesamozřejmosti


Michael Hauser*1972, český filosof, působí na Pedagogické fakultě UK a ve Filosofickém ústavu AV ČR. Založil Socialistický kruh (SOK), vydal knihy Doba přechodu (2021), Cesty z postmodernismu (2012), Prolegomena k filosofii současnosti (2007), Humanismus nestačí (rozhovor se Slavojem Žižkem) (2008), aj.
Stáhnout dialog:

Český myslitel Michael Hauser představuje společné dílo účastníků veřejného života, filozofů, sociologů, politologů s názvem Nesamozřejmý národ? Opus, který uspořádal Petr Hlaváček, spojuje pohledy, těch, kteří by se možná nesetkali, případně setkávali obtížně. Jsou zastoupeni jak stoupenci levice, tak pravice. Východiskem sborníku jsou teze Milana Kundery o nesamozřejmém národu a navazuje na Huberta Gordona Schauera, jenž si položil otázku po smyslu českého národa: nepřinesli bychom lidstvu více, pokud bychom se nespojili s kulturou většího národa? Stála vynaložená námaha za to? Otázky po smyslu českého národa by měly prozařovat všední život národa a vytyčovat zdravé sebevědomí v konání jednotlivců – i po třiceti letech po roce 1989.

Dialog byl natočen během podzimu 2019 v Praze 

Nesamozřejmost – I. část

Jaká je to kniha? Není velkou agorou, v níž se debatují klíčové otázky národní existence? Komu je určena? Kdo se účastní diskuse? Jedním z nich je například Petr Pithart, Václav Bělohradský, Václav Němec, Petr Drulák aj.

Nesamozřejmost II. část   

Momenty národní nesamozřejmosti? Co je to vlastně nesamozřejmost v kontextu národa? Je to národ, který nemá jistotu své existence.

Dialogy o nesamozřejmosti budeme přinášet během podzimu 2019 i 2020 zimy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..